Wil jij aandeelhouder worden?
Voor een sociaal project als ’t Valkennest is het belangrijk dat we morele én financiële steun ontvangen vanuit diverse hoeken. Dit kan voor grote en kleine bedragen. We zoeken natuurlijke personen, vzw’s of rechtspersonen die aandeelhouder willen worden. Er zijn diverse categorieën van aandeelhouders, voor diverse bedragen en met diverse consequenties.
Tot categorie A behoren de oprichters. Zij vormen de huidige Raad van Bestuur (RvB).
Wij zoeken mensen voor de categorieën B en C:
- Categorie B: Voor wie net iets meer wil doen en ook wat kapitaal goed wil investeren: aandelen van 2.500 of 5.000 euro. Aan dit aandeelhouderschap kan eventueel een bestuursmandaat gekoppeld worden.
- Categorie C: Voor wie het project uit sympathie wil steunen en een kleiner bedrag wil investeren. Je kan al aandeelhouder worden voor 250 euro of een veelvoud daarvan met een maximum van 5.000 euro. Je kunt ook over meerdere jaren verschillende aandelen van 250 euro aanschaffen. In deze categorie word je betrokken via de jaarlijkse algemene vergadering, nieuwsbrieven, etc.
Intekenen als aandeelhouder kan heel eenvoudig. Surf naar www.cooperaties.be/valkennest en verstuur je aanvraag. Meer info? Bel VIRO vzw tijdens de kantooruren op 050 39 01 24.
Wil je het project financieel steunen met een gift, waarvoor je nadien een fiscaal attest ontvangt? Dat kan want hoofdaandeelhouder Viro vzw heeft een erkenning via de Koning Boudewijnstichting. De giften die op deze rekening worden gestort zijn bestemd voor de inrichting van 't Valkennest.
Ons steunen kan op het rekeningnummer BE10 0000 0000 0404 (BIC: BPOTBEB1). Belangrijk is dat je bij je betaling steeds de gestructureerde mededeling 128/3156/00036 vermeldt.
Meer info over het aandeelhouderschap, klik hier
Een project met een sociaal doel
Villa ’t Valkennest krijgt binnenkort een nieuwe bestemming. Nu wordt er verbouwd en gerenoveerd, straks vinden personen met een beperking er hun thuis. De begeleiding wordt verzekerd door VIRO vzw, een organisatie die een lange traditie en een grote deskundigheid heeft opgebouwd in het verlenen van zorg aan personen met een beperking.
Om de verbouwingskosten van dit project en volgende projecten mee te financieren doet VIRO vzw ook een beroep op sympathisanten, op mensen die het project genegen zijn, op mensen die zich mee willen engageren. Er kan op vele manieren gesteund worden.
Zo is er met het oog op de realisatie van dit project een coöperatieve vennootschap opgericht, de cvba ’t Valkennest, die instaat voor het gebouw. Deze cvba wordt gedragen door VIRO vzw en door anderen, onder meer een aantal ouders van kinderen met een beperking. Zij investeren mee in de realisatie van dit project.
De cvba ’t Valkennest is ondertussen door de overheid erkend.
Wat moet je weten?
Categorieën
We doen een beroep op natuurlijke personen, vzw’s of rechtspersonen die aandeelhouder willen worden. Er zijn diverse categorieën van aandeelhouders, voor diverse bedragen. Wij zoeken mensen die tot de categorieën B en C willen behoren.
Cat. A.: De oprichters: VIRO vzw, GZBJ vzw, enkele ouders; formeel in de statuten opgenomen; enkele natuurlijke personen die deze vzw’s vertegenwoordigen. Zij vormen de huidige Raad van Bestuur.
Cat. B.: Voor wie net iets meer wil doen en ook wat kapitaal kan missen en goed wil investeren: aandelen van 2.500 euro (minimum) of 5.000 euro. Aan aandeelhouderschap kan eventueel een bestuursmandaat worden gekoppeld.
Cat. C: Voor wie, uit sympathie voor het project, wil steunen en een kleiner bedrag wil investeren: aandeelhouder voor 250 euro of een veelvoud daarvan met een maximum van 5.000 euro. Je kunt ook over meerdere jaren verschillende aandelen van 250 euro aanschaffen. In categorie C word je betrokken via de jaarlijkse algemene vergadering, nieuwsbrieven, etc.
Cat. D: Aandeelhouders die door de oprichters en leden van de RvB worden voorgedragen, aanvaard en genomineerd.
Duurtijd engagement
Investeren in dit project is een duurzame én een sociale investering. We vragen een minimum engagement van vijf jaar. Vanaf het zesde jaar kan je uitstappen en kan het ingebrachte geld teruggevraagd worden.
Algemene vergadering
Als aandeelhouder word je uitgenodigd op de jaarlijkse algemene aandeelhoudersvergadering. Op die manier kun je het project mee opvolgen, krijg je inzage in de financiële resultaten en kun je mee beslissen over een aantal zaken, waaronder het aanduiden van de bestuurders.
Dividenduitkering
De eerste jaren wordt er geen dividend uitbetaald, maar het is de bedoeling om na een drietal jaar een beperkt rendement (beter dan een spaarboekje) te bieden. Het is de algemene aandeelhoudersvergadering die daarover beslist.
Risico
Aandeelhouder worden is een inbreng van kapitaal, en daar komt altijd een risico bij kijken. In dit geval is het vooral een theoretisch risico. We investeren in vastgoed, niet in complexe producten. De aandeelhouders en de bestuurders kunnen het project ook goed opvolgen.
Giften
Uiteraard kunt u het project ook steunen door een gift te doen. Vanaf 1 juli kunt u via een projectrekening een gift overmaken ten voordele van’t Valkennest en hiervoor ook een fiscaal attest ontvangen. Mocht u voor die tijd graag een gift willen doneren en heeft u geen fiscaal attest nodig dan kunt u uw bijdrage overmaken op de rekening van VIRO vzw: BE73 7360 4586 1260
FAQ
Waar vind ik meer informatie over de coöperatieve vennootschap ‘t Valkennest cvba?
- In de statuten van de cvba, die u hier kan raadplegen.
- Op deze website.
- Via het e-mailadres valkennest@cooperaties.be
Hoe kan ik aandelen van ‘t Valkennest cvba kopen?
Dit kan via het inschrijvingsformulier dat u op deze website vindt.
Hoeveel aandelen kan ik als particulier kopen?
Eén persoon kan momenteel maximum 20 aandelen kopen van 250 euro voor een maximumbedrag van € 5.000.
Wat moet ik betalen als ik aandelen koop of verkoop?
Bij aankoop en verkoop van aandelen zijn naast de inkoopprijs geen instap- of uitstapkosten verbonden
Zijn er altijd aandelen van ‘t Valkennest cvba beschikbaar?
Er zijn aandelen beschikbaar als de raad van bestuur het kapitaal van ‘t Valkennest cvba open stelt.
Ontvang ik een bevestiging voor de aankoop van de aandelen?
Uiterlijk 14 dagen na ontvangst van uw betaling bezorgt ‘t Valkennest cvba u een ondertekende bevestiging. Deze bevestiging is een officieel document. U ontvangt daarnaast geen apart certificaat.
Ik heb aandelen gekocht zonder in de gestructureerde mededeling van mijn storting mijn aandeelhoudersnummer toe te voegen. Is mijn inschrijving geldig?
Ja. ‘t Valkennest cvba garandeert dat elke ontvangen betaling aan de juiste aandeelhouder wordt toegewezen. Ook u zult dus uiterlijk 14 dagen nadat ‘t Valkennest cvba uw storting ontvangen heeft, een bevestiging krijgen.
Kunnen ook kinderen aandeelhouder worden?
Er zijn geen leeftijdsbeperkingen om aandelen te kopen. Ook kinderen kunnen dus aandeelhouder worden. Het toetredingsdocument wordt in dat geval ondertekend door de ouder of de wettelijke voogd. Uiteraard geldt ook voor deze aandelen de wettelijke bescherming van de minderjarigen die beperkingen oplegt voor de beschikking over tegoeden op naam van minderjarigen.
Ik beschik niet over de Belgische nationaliteit. Kan ik aandeelhouder worden?
Ook als niet-Belg kunt u aandeelhouder worden. ‘t Valkennest cvba kan u evenwel niet ondersteunen bij vragen van fiscale aard.
Wat leveren aandelen van ‘t Valkennest cvba mij op?
Er kan geen minimumdividend worden gegarandeerd. Het exacte dividend wordt vastgelegd in de algemene vergadering van alle aandeelhouders. Uw aandelen geven geen recht op eventuele reserves of meerwaarden. Er is ook geen kapitaalsgarantie.
Hoeveel bedraagt het dividend?
De aandeelhouders beslissen zelf tijdens de jaarlijkse algemene vergadering hoeveel het dividend bedraagt. Daarbij wordt rekening gehouden met het wettelijk vastgestelde maximum van 6%, en met de financiële resultaten van het afgelopen jaar. Er kan geen minimumdividend worden gegarandeerd. Als u het aandeel niet het volledige jaar in uw bezit hebt, wordt het dividend pro rata temporis berekend. Het dividend wordt uitgekeerd de maand die volgt op de algemene vergadering.
Bestaat de garantie dat er een dividend wordt uitgekeerd?
Neen, dit hangt af van de resultaten. Het zijn hoe dan ook altijd de aandeelhouders zelf die tijdens de jaarlijkse algemene vergadering het effectieve dividend vastleggen op grond van de financiële resultaten. ’t Valkennest heeft niet de ambitie om belangrijke financiële dividenden uit te keren. Investeren in de cvba ’t Valkennest is op de eerste plaats een maatschappelijke en een sociale investering. Niettemin is het de bedoeling van de oprichters om na de opstartperiode, bijvoorbeeld vanaf het derde jaar, een bescheiden dividend uit te keren (beter dan de interest op een spaarboekje) als financiële tegemoetkoming.
Waarom een maximumrendement van 6%?
Wettelijk is het rendement van een erkende coöperatieve beperkt tot 6%.
Wordt het dividend altijd uitbetaald?
Indien de algemene vergadering besluit tot dividenduitkering wordt het dividend uitbetaald op het rekeningnummer dat u opgeeft. De uitbetaling gebeurt in de loop van de maand december – dat is de maand nadat de algemene vergadering heeft plaatsgevonden. Het is niet mogelijk om het dividend automatisch te herinvesteren in nieuwe aandelen.
Betaal ik roerende voorheffing op mijn dividend?
FOD Financiën geeft als algemene regel: “Voor de meeste roerende inkomsten (dividenden, interesten uit kasbons, gelddeposito's, obligaties…) houdt het organisme die ze betaalt (bv. uw bank) op het moment van betaling al een roerende voorheffing in die ze meteen aan de staat doorstort. Die roerende voorheffing geldt dan meestal als de definitieve belasting. U moet de roerende inkomsten dus niet meer in uw belastingaangifte vermelden.”
Nochtans heeft U er baat bij om de dividenden vanaf AJ 2020 (inkomsten 2019) wel in uw aangifte van de personenbelasting op te nemen.
De roerende voorheffing kan in het aanslagjaar 2020 voor het deel met betrekking op 201 ingebracht worden in uw belastingaangifte (inkomsten van 2020). Indien het totaal aan dividenden de 1600 euro voor een koppel (want 800 euro per belastingplichtige) niet overschrijdt, is uw dividend volledig fiscaal vrijgesteld. De bij uitbetaling ingehouden roerende voorheffing op het dividend wordt verrekend met de te betalen personenbelasting. Dit is het geval gezien het gezin in ons voorbeeld slechts 420 euro aan dividenden ontvangt.
De dividenden die door ‘t Valkennest worden uitbetaald vallen onder de VVPR-bis-regeling. Dat betekent dat de ingehouden RV van 30% wordt verminderd naar 20% voor het dividend mbt het 2e boekjaar na het jaar waarin de aandelen werden aangekocht. Vanaf het 3e boekjaar na het jaar van aankoop wordt 15% RV ingehouden.
Betaal ik roerende voorheffing als ook mijn kinderen aandelen kopen?
De fiscale vrijstelling van inkomsten uit dividenden bedraagt 800 EUR per belastingplichtige. Als de totale som van alle dividenden in uw fiscaal gezin niet over dit bedrag gaat zal de roerende voorheffing integraal via uw belastingaangifte verrekend worden.
Indien het gezin meerdere aandelen aanhoudt, mag het kiezen welke roerende voorheffing verrekend moet worden, zolang het totaal aan dividenden de drempel van 800 euro (voor alleenstaande) of 1.600 euro (voor een koppel) niet overschrijden. Indien dit wel het geval is zal u in uw aangifte enkel de roerende voorheffing kunnen verrekenen tot zover deze drempel niet is overschreden.
Verlies ik als aandeelhouder van ‘t Valkennest cvba mijn fiscale vrijstelling als ik ook in andere coöperaties investeer?
Nee, de fiscale vrijstelling is geldig op alle dividenden die u ontvangt. Zolang het totaal van dividenden (exclusief beleggingsfondsen en juridische constructies) het bedrag van de fiscale vrijstelling (800 EUR per belastingplichtige) niet overschrijdt.
Aandeelhouders kunnen vrij kiezen voor welke dividenden terugvordering van roerende voorheffing te vragen. Dividenden zijn normaal aan 30% roerende voorheffing onderworpen maar er kunnen andere tarieven van toepassing zijn.
Wat is de termijn van mijn aandelen?
Aandelen koopt u in principe voor minstens 5 jaar. Na 5 jaar kan u uittreden maar dat is geen verplichting. Bij uittreding is er geen recht op enige meerwaarde. U ontvangt maximaal de nominale waarde van de aandelen, desgevallend verminderd met een boekhoudkundige minwaarde. Het is de intentie van de oprichters om dit laatste te vermijden, evenwel zonder garantie.
Wat moet ik doen als ik na 5 jaar wens uit te treden (met alle of een deel van mijn aandelen)?
Na 5 jaar kunt u uittreden en een verzoek tot terugbetaling richten aan cvba ‘t Valkennest. Dit verzoek moet ons bereiken uiterlijk op 30 juni van het lopende jaar. Voor aandelen die u bijvoorbeeld in juni 2019 koopt kunt u de terugbetaling ten vroegste aanvragen in juni 2024.
Ik heb mijn aandelen na 5 jaar niet teruggevraagd. Moet ik nu weer 5 jaar wachten om te kunnen uittreden?
Nee, nadat de termijn van 5 jaar is verstreken, hebt u jaarlijks de kans om uit te treden. Een aanvraag tot uittreding moet wel gebeuren voor 30 juni.
Wat moet ik doen als ik na 5 jaar niet wens uit te treden, maar mijn aandelen wil behouden?
In dat geval hoeft u niets te ondernemen.
Wat gebeurt er bij overlijden?
Bij overlijden worden de aandelen vervroegd terugbetaald. Het uitgekeerde bedrag gaat naar de erfgenamen. Er is nog een tweede optie: als de erfgenamen daarom verzoeken, kunnen de aandelen worden overgeschreven naar een aangeduide erfgenaam.
Kan ik ook intekenen op naam van een onderneming of organisatie?
Ja dat kan. Op het online inschrijvingsformulier vul je als contactpersoon van de onderneming of organisatie uw persoonlijke gegevens in, inbegrepen het verplichte rijksregisternummer. Vul ook de velden in onder de titel “In te vullen door bedrijven / organisatie”. Als deze velden ingevuld zijn komen de aandelen op naam van het bedrijf / de organisatie.
Wat leveren aandelen van ‘t Valkennest CVBA mij financieel op ? Hoeveel bedraagt het dividend ?
Het exacte dividend wordt vastgelegd in de algemene vergadering van alle aandeelhouders, u kan hier dus mee over beslissen rekening houdend met het resultaat. Het dividend wordt uitgekeerd de maand die volgt op de algemene vergadering. Deze gaat door op de eerste donderdag van juni. Uw aandelen geven geen recht op eventuele reserves of meerwaarden. Er is ook geen kapitaalsgarantie.
Welke gevolgen heeft de roerende voorheffing voor mij?
Op uw dividend dienen wij roerende voorheffing af te houden. Maar u kan deze achteraf recupereren.
Particuliere investeerders genieten van een verrekening van de ingehouden roerende voorheffing van in principe 30% via de aangifte in de personenbelasting: de eerste schijf van 800 euro aan dividenden per belastingplichtige is fiscaal vrijgesteld . Deze vrijstelling is van toepassing op alle dividenden, van alle Belgische en buitenlandse bedrijven. Maar deze vrijstelling geldt niet voor dividenden van beleggingsfondsen en juridische constructies.
De vrijstelling geldt dus ook voor erkende coöperatieve vennootschappen zoals cvba ‘t Valkennest.
Voorbeeld:
In boekjaar 2019 had u met het gezin van drie personen elk voor 5.000 euro aan aandelen. Als dividend nemen we 1%. Voor de aandelen die gedurende het ganse boekjaar in bezit waren ontvangt elke persoon een bruto dividend van 50 euro wat samen op 150 euro komt. Er wordt per persoon 30% roerende voorheffing ingehouden oftewel 15 euro x 3 personen = 45 euro. Effectief wordt er dus netto 35 euro per persoon (totaal 105 euro) uitgekeerd.
Het onderdeel van de roerende voorheffing met betrekking op 2019 kan in het aanslagjaar 2020 ingebracht worden in uw belastingaangifte (inkomsten van 2019). Indien het totaal aan dividenden de 1.600 euro voor een koppel (800 euro per belastingplichtige) niet overschrijdt, kunt u de roerende voorheffing (45 euro) gedeeltelijk verrekenen met de te betalen belasting of recupereren indien geen belasting verschuldigd is. Dit is in ons voorbeeld het geval gezien het gezin 150 euro bruto aan dividenden ontvangt uit 2019 ontvangt.
Wat als ik bij meerdere vennootschappen aandelen bezit?
Indien het gezin aandelen bij diverse vennootschappen aanhoudt, dienen deze allemaal in de belastingaangifte te worden opgenomen, maar blijft de fiscale vrijstelling beperkt tot de drempel van 800 euro inkomsten 2019(voor alleenstaande) of 1600 euro (voor een koppel).
Wat als verschillende gezinsleden aandelen houden?
Indien meerdere gezinsleden dividenden ontvangen van dezelfde of verschillende vennootschappen dienen deze alle in hun totaliteit aangegeven te worden in de personenbelasting. De fiscale vrijstelling blijft echter beperkt tot 800 euro per belastingplichtige (dus maximaal 1.600 euro per aangifte ingeval van een koppel). De recuperatie van de ingehouden roerende voorheffing zal dus ook beperkt worden tot maximaal 1.600 euro x 30%.
Ook de ingehouden roerende voorheffing op dividenden van minderjarige kinderen die fiscaal onder de aangifte van de ouders vallen kunnen op gelijkaardige wijze worden aangegeven en gerecupereerd. De maximale vrijstelling van 1.600 euro per koppel blijft evenwel van toepassing op de totaliteit van alle aangegeven dividenden.
Wat als mijn aandelen gehouden worden door een vennootschap?
De vrijstelling van 800 euro geldt enkel voor natuurlijke personen (Belgische rijksinwoners). De vrijstelling geldt niet voor vennootschappen en/of rechtspersonen die de de ingehouden roerende voorheffing kunnen verrekenen met de aangifte in de vennootschapsbelasting. Organisaties die onderworpen zijn aan de rechtspersonenbelasting kunnen de ingehouden roerende voorheffing niet recupereren.
Wat als ik aandeelhouder ben vanuit het buitenland?
Aandeelhouders die in het buitenland wonen en die een aangifte indienen omdat zij nog andere Belgische inkomsten hebben zal de recuperatie van de roerende voorheffing via die aangifte moeten gebeuren
Welk percentage aan roerende voorheffing betaal ik?
Dividenden zijn normaal aan 30% roerende voorheffing onderworpen maar er kunnen andere tarieven van toepassing zijn.
